Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Yngre kvinder rammes hårdest på livskvaliteten

Hverdagen kan være fyldt med udfordringer, hvis man har parfumeallergi. Parfume kan nemlig være svær at undgå, når man færdes uden for hjemmet. En undersøgelse viser, at især unge kvinder oplever nedsat livskvalitet, når de har fået parfumeallergi.

Livskvaliteten bliver påvirket, når man bliver ramt af parfumeallergi. Pludselig skal man i højere grad tænke over, hvad man bliver udsat for og kommer i kontakt med i hverdagen, og man risikerer at få generende eksem udløst af allergien. En dansk undersøgelse har vist, at det mellem mænd og kvinder i langt højere grad er kvinderne, der føler sig påvirket af at få diagnosen parfumeallergi. Og dykker man endnu længere ned, er det især de unge kvinder, der oplever nedsat livskvalitet.

Ifølge forskeren bag undersøgelsen, Maria Heisterberg, er der en række forskellige årsager til, at kvinder med parfumeallergi oplever ringere livskvalitet end kvinder uden parfumeallergi:

– Årsagerne er blandt andet, at allergikerne må tage særlige hensyn i hverdagen for at undgå parfume, de har en følelse af at være nødt til at begrænse fysisk kontakt, som kan provokere udslæt, samt et savn af at kunne dufte godt, forklarer hun.

Læs også: Hvad er min risiko for hudallergi?

Selvom undersøgelsen er fra 2013, fortæller Maria Heisterberg, at resultaterne stadig anses for relevante i dag, og øvrige undersøgelser viser, at det nu er omtrent 20 procent af befolkningen, der er ramt af hudallergi – heriblandt allergi over for parfume.

”Gymnasiet var et helvede”

Oplevelsen af at føle sig begrænset på grund af allergi over for blandt andet parfume genkender Christina Steiness, der har døjet med børneeksem og hudallergi hele livet:

– Det påvirker mig, at jeg skal sætte mig meget ind i alting. Nogle gange vil man jo gerne prøve noget nyt, for eksempel voksbehandlinger, men det kan jeg ikke bare kaste mig ud i. Jeg er nødsaget til at undersøge behandlingen til bunds i forhold til, hvilke produkter der bruges, og så undersøge deres varedeklaration, fortæller hun.

Christina Steiness genkalder også, hvor svært det var i gymnasiet at leve med en allergi, der kunne resultere i eksemudbrud over hele kroppen:

– Gymnasiet var et helvede for mig at gennemføre, og jeg holdt mig indtil flere gange fra sociale arrangementer, hvis jeg havde udbrud af eksem. Det var rigtig hårdt at se anderledes ud, når man som teenager var i en personlig udviklingsfase.

Gode rutiner gør livet med allergi nemmere

I dag er Christina Steiness fyldt 30 år, arbejder som socialrådgiver og har lært at leve med sin hudallergi. Hun har i voksenlivet fundet sine faste rutiner, der gør, at hun ikke længere oplever sin allergi lige så begrænsende.

Det gælder ifølge Christina Steiness om at finde ud af, hvad man skal undgå og at tage sine forholdsregler – for eksempel når der kommer nye trends inden for kosmetik og hudpleje.

– Jeg har nået en alder nu, hvor jeg har fundet en rytme og fundet ud af, hvad der fungerer for mig. Jeg lever derfor et parfumefrit liv på mange måder, fortæller hun.

Der kan være skjulte udfordringer i hverdagen

Men selvom Christina Steiness har nogle gode vaner i hjemmet, er der uden for hjemmets fire vægge skjulte udfordringer.

Parfume og andre indholdsstoffer, der kan irritere huden, særligt når man er allergisk, kan nemlig gemme sig på uventede steder. Christina er blandt andet stødt på parfume i mascara og i tøjbutikker, hvor der sprøjtes parfume i luften for at lokke kunder til.

 – Jeg har også selv arbejdet i tøjbutik på et tidspunkt, og der måtte jeg slukke for en parfumedyse, fordi det blev for meget for mig. Det kløede og var simpelthen så ubehageligt, fortæller hun.

Et besøg hos frisøren eller en afslappende massage skal også overvejes nøje, når man er allergisk over for parfume. Hvis frisøren eller massøren bruger parfumerede produkter, kan det udløse en allergisk reaktion. Derfor besøger Christina Steiness altid den samme frisør, som ved, hvad hun kan tåle og ikke tåle. Hvis hun skal masseres, forhører Christina Steiness sig også altid om indholdet i massageolien, inden hun tager plads på briksen.

– Jeg har tidligere reageret på parfumerede olier, for eksempel rosenolie – så det er uanset om det er kunstigt eller naturligt fremstillet, fortæller hun og slår ned på en vigtig pointe om, at naturlige parfumestoffer er lige så allergifremkaldende som de kemisk fremstillede.

Læs også: Naturlige indholdsstoffer kan også være allergifremkaldende

Parfume er parfume uanset, hvor det kommer fra, og som Christina Steiness har erfaret, finder man parfume overalt i hverdagen.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Ved at blive medlem eller give et bidrag støtter du vores arbejde med hudallergi og eksem, og vores kamp for blandt andet hurtigere udredning, øget forskning og generelt større fokus.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Har du spørgsmål til hudallergi eller hud generelt?

Så ring til vores Rådgivning, hvor kyndigt fagpersonale kan svare på dine spørgsmål man-fre kl. 9-12 og ons kl. 16-18

43 43 42 99

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

 

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Støt vores arbejde
mod hudallergi

Støt med et valgfrit beløb

47900