Web Content Display Web Content Display

Småbørnsforældre skal passe på håndeksem

For forældre til små børn er hverdagen fyldt med en masse håndvask og daglige gøremål, der giver våde hænder. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på god hudpleje, da vådt arbejde kan lede til håndeksem.

Med bleskift, madning, vask af sutteflasker og brug af opvredne klude til både klistrede bordflader og små fingre har småbørnsforældre våde hænder flere gange dagligt. For nogle vil det ikke være problematisk, mens det for andre vil irritere huden og øge risikoen for håndeksem, der rammer hver 10. dansker.

Ved håndeksem kan ses symptomer som rødme, hævelse, kløe og blærer i huden på hænderne. Derudover kan håndeksem i værste fald blive kronisk og smertefuldt med fortykkelse af og revner i huden.

"Værst da jeg blev mor"

28-årige Julie Nielsen har haft eksem inde på livet, siden hun som lille fik børneeksem, også kaldet atopisk eksem. Børneeksemet fulgte med som en irriterende følgesvend i voksenalderen, og som 18-årig fik Julie Nielsen også diagnosen håndeksem; en diagnose, der for alvor slog benene væk under hende, da hun blev mor. For mens børneeksemet kan blusse op på forskellige dele af kroppen, blusser håndeksemet kun op på hænderne – og når man er nybagt mor har man altid hænderne fulde.

– Mit håndeksem blev klart forværret, da jeg blev mor. Jeg skulle hele tiden vride våde klude op, og mine hænder kunne bare slet ikke holde til det, fortæller Julie Nielsen og uddyber, hvordan flere forholdsregler i hverdagen derfor er nødvendige:

– Jeg har altid håndcreme på mig, og et fast inventar i køkkenet er engangsgummihandsker, som jeg ikke kun bruger, når jeg vasker op, men også når jeg laver mad til min søn, tørrer støv af, skifter ble og så videre. Det værste, jeg ved, er at blive fanget uden creme og handsker, fordi jeg ved, hvordan mine hænder vil reagere i ugen efter.

Ifølge Videnscenter for Allergi vil 25-50 procent af dem, der har haft børneeksem (atopisk eksem) i barndommen også udvikle håndeksem, når de begynder at arbejde.

Kan ramme alle

Hvis man ligesom Julie Nielsen har haft eller stadig har børneeksem, er der en øget risiko for at udvikle håndeksem. Næsten halvdelen får håndeksem senere i livet. Men ifølge Rikke Thygesen, rådgiver i Astma-Allergi Danmark, er det vigtigt at understrege, at man oftest ser udvikling af håndeksem som følge af kontakt med allergifremkaldende stoffer eller fx hyppig brug af vand og sæbe.

- Når det handler om håndeksem, er det vigtigt at tænke forebyggende med creme og handsker, både på jobbet og derhjemme, hvis man er i risikozonen. Derudover skal man tage det seriøst, hvis man begynder at få symptomer, fortæller hun.

Et vigtigt fokus

Selvom håndeksem fylder meget i Julie Nielsens hverdag, fortæller hun også, at hun har lært at leve med det – dog ikke uden personlige afkald.

- Jeg har selvfølgelig lært at leve med min håndeksem og er i dag klogere på, hvad jeg reagerer på, og hvordan jeg kan holde det i skak. Men det er da stadig svært med de begrænsninger, håndeksemet medfører, fx at jeg ikke bare kan luge i min kolonihave, eller at jeg har måttet opgive drømmen om at blive blomsterbinder, fortæller hun og afslutter:

- Derfor synes jeg, det er vigtigt at sætte fokus på håndeksem og huske folk på, hvor vigtigt det er at passe på sin hud.

Web Content Display Web Content Display

Ved at blive medlem eller give et bidrag støtter du vores arbejde med hudallergi og eksem, og vores kamp for blandt andet hurtigere udredning, øget forskning og generelt større fokus.

Web Content Display Web Content Display

Har du spørgsmål til hudallergi eller hud generelt?

Så ring til vores Rådgivning, hvor kyndigt fagpersonale kan svare på dine spørgsmål man-fre kl. 9-12 og ons kl. 16-18

43 43 42 99

Web Content Display Web Content Display

 

Web Content Display Web Content Display

Støt vores arbejde
mod hudallergi

Støt med et valgfrit beløb

47900