Web Content Display Web Content Display

Naturlige ingredienser kan også være allergifremkaldende

Anprisninger som ”økologisk" og ”naturlige ingredienser” er at finde på stadig mere hudpleje og kosmetik. Men at ingredienserne kommer fra naturen, betyder ikke, at de er mindre allergifremkaldende.

Når man står i supermarkedet eller i skønhedsafdelingen, møder man ofte hudpleje- og makeupprodukter med anprisninger om, at de er økologiske, eller at de kun indeholder naturlige ingredienser. Den slags anprisninger kan give indtryk af, at produkterne må være bedre, sundere eller måske mindre allergifremkaldende end produkter med ingredienser, der er fremstillet i et laboratorium – altså produkter med såkaldt syntetiske ingredienser.

Men hvad er forskellen egentlig på de to slags ingredienser? Og er naturlige ingredienser overhovedet bedre for huden end syntetisk fremstillede, sådan som man som forbruger måske kan fristes til at tro, når man står og skal vælge shampoo, showergel eller hårvoks?

Naturligt betyder ikke allergivenligt

Alt, der omgiver os, er kemi, og både naturlige og syntetiske ingredienser består af kemiske stoffer og forskellige kemiske sammensætninger. De naturlige ingredienser i fx kosmetik og hudpleje er oftest udvundet af planter i form af fx olier og ekstrakter, hvor syntetiske ingredienser er blevet skabt ved at blande isolerede kemiske stoffer i et laboratorium.

Når producenter anpriser deres produkter ved at fremhæve indholdet af naturlige ingredienser, har det altså noget med oprindelsen af ingredienserne at gøre. Men der er ikke er nogen sammenhæng mellem oprindelsen af et stof – om det er lavet i et laboratorium, eller om det er naturligt forekommende – og dets evne til at give allergi. Det fortæller Jeanne Duus Johansen, som er professor og overlæge samt leder af Videncenter for Allergi på Gentofte Hospital.

Langt de fleste stoffer, som vi ved, kan give hudallergi, kommer oprindeligt fra naturen. Det er ikke sådan, at man kan sikre sig mod hudallergi ved at bruge noget, der er naturligt.

Jeanne Duus Johansen

Faktisk er det sådan, at de fleste stoffer, man kender som allergifremkaldende, stammer fra naturen, eksempelvis fra planter eller krydderier. De samme stoffer har man så efterfølgende fundet ud af, hvordan man kan efterligne i et laboratorium, og resultatet bliver til tilsvarende syntetiske ingredienser.

Produkter med naturlige ingredienser kan altså være lige så allergifremkaldende som andre produkter – og i en del tilfælde er der endda grund til at styre uden om produkter med naturlige indholdsstoffer, hvis man har hudallergi eller gerne vil forebygge hudallergi. Det er nemlig lettere for forbrugeren at vide, hvad der præcis er i produktet, når det er lavet af syntetisk fremstillede ingredienser.

Syntetiske ingredienser er nemmere at kontrollere

Som udgangspunkt er der ingen forskel på, om et stof er fremkommet naturligt eller skabt i et laboratorie, når det kommer til hudallergi. Stoffet ser ens ud, hvad enten det er skabt på den ene eller den anden måde.

Der er dog et punkt, hvorpå naturlige og syntetisk fremstillede ingredienser er forskellige. Med naturlige ingredienser har man nemlig mindre kontrol over, hvilke stoffer der ender i det endelige produkt, da indholdsstofferne kommer fra naturen og derfor kan indeholde ”forureninger” fra andre stoffer. Med syntetisk fremstillede ingredienser er der derimod en høj grad af kontrol, og man ved lige præcis, hvad det enkelte stof er skabt af, fordi det er lavet i et laboratorie.

Som forbruger er det således nemmere at overskue, hvilke stoffer man bliver udsat for, når ingredienserne er syntetisk fremstillede frem for naturligt. De syntetiske ingredienser kan gøre det nemmere at styre uden om ingredienser, som man er allergisk overfor, eller som har særlig risiko for at være allergifremkaldende.

Økologi har ikke noget med hud at gøre

Ud over anprisningen om, at produkter indeholder naturlige ingredienser, møder man ofte også mærkatet ”økologisk”. Hvor betegnelsen ”naturlige ingredienser” handler om ingrediensers oprindelse, handler økologi om, hvorvidt de planter, som ingredienserne er udvundet fra, er dyrket økologisk. Ifølge Jeanne Duus Johansen er der dog ingen sammenhæng mellem, hvordan ingredienserne er dyrket og deres indvirkning på vores hud:

– Om ingredienserne er dyrket på den ene eller den anden måde, har meget lidt at gøre med de ting, der er på spil, når det gælder vores hud. Økologi handler jo om, hvordan man dyrker afgrøder, men det har ikke ret meget at gøre med sammensætningen af de cremer, shampoo og andre produkter, vi bruger til hverdag – og det har bestemt ikke noget med hudallergi at gøre, fortæller hun.

At økologisk dyrkede ingredienser skulle være bedre for huden end konventionelt dyrkede er sandsynligvis en tankegang, der automatisk bliver overført fra fødevarer til kosmetik og hudpleje. Og selvom økologi kan være udmærket sundt på andre måder, fx når det kommer til mad, har det ingen relevans, når det kommer til hudpleje og kosmetikprodukter, understreger Jeanne Duus Johansen.

Astma-Allergi Danmark anbefaler

Overskueligheden og enkelheden ved produkter med syntetiske ingredienser kan gøre det nemmere for forbrugerne at styre uden om ingredienser, som de er allergiske overfor, eller som har særlig risiko for at være allergifremkaldende.

Hvis man allerede har fået hudallergi eller gerne vil forebygge at få det, er det en god idé at gå efter produkter mærket med allergimærkningen Den Blå Krans eller Asthma Allergy Nordic. Så har erfarne toksikologer nemlig gået alle ingredienser efter i sømmene – også de naturlige og økologiske.

Web Content Display Web Content Display

Ved at blive medlem eller give et bidrag støtter du vores arbejde med hudallergi og eksem, og vores kamp for blandt andet hurtigere udredning, øget forskning og generelt større fokus.

Web Content Display Web Content Display

Har du spørgsmål til hudallergi eller hud generelt?

Så ring til vores Rådgivning, hvor kyndigt fagpersonale kan svare på dine spørgsmål man-fre kl. 9-12 og ons kl. 16-18

43 43 42 99

Web Content Display Web Content Display

 

Web Content Display Web Content Display

Støt vores arbejde
mod hudallergi

Støt med et valgfrit beløb

47900