Breadcrumb Breadcrumb

Web Content Display Web Content Display

Makeup indeholder allergifremkaldende metaller

En undersøgelse lavet af Astma-Allergi Danmark viser, at makeup gemmer på allergifremkaldende metaller, og at det kan være meget svært at gennemskue hvilke og i hvor høj koncentration.

Makeup har ofte været i søgelyset, når det kommer til hudallergi. For vi bruger ofte makeup dagligt og på områder, hvor huden er tynd og følsom fx ved øjnene og på læberne. Men hvad er det for nogle allergifremkaldende indholdsstoffer, der gemmer sig i vores mascara, foundation eller læbestift? Det satte Astma-Allergi Danmark sig for at finde ud af med en undersøgelse af 112 forskellige makeupprodukter.

Undersøgelsen fokuserede på farvepigmenter baseret på de allergifremkaldende metaller krom og kobolt samt mængden af krom, kobolt og nikkel, som forurening, i produkter uden pigmenter baseret på de tre metaller. For mens indholdet og konsekvensen af parfume og konserveringsmidler længe har været kendt i makeup, har metallernes rolle været mere uvist.

Læs mere om risiko - LINK

Lovgivning gør varedeklarationen svær at forstå

Det er ifølge lovgivningen tilladt at bruge krompigmenter og koboltpigmenter, mens nikkelpigmenter ikke er tilladte i kosmetik. Derudover er det også tilladt at producenter på varedeklarationen skriver, at produktet ’kan indeholde’ eller angiver et +/- ud fra pigmenterne. Fx hvis et produkt markedsføres i en række farvenuancer, kan pigmenterne deklareres ved, at producenten angiver alle de pigmenter, der er anvendt i hele serien.

MÅSKE ET CITAT FRA RIKKE

Derfor kan det for forbrugerne være svært at gennemskue hvilke pigmenter et produkt reelt indeholder, ligesom pigmenterne ofte er angivet med deres såkaldte ’Colour Index’ (CI), der heller ikke er let at afkode. Et tilladt koboltpigment bliver angivet med CI77346, mens de tilladte krompigmenter angives som CI18690, CI177288, CI77289 eller CI18736.

BOX med forklaring af ’Colour Index’’ ARAFAT KAN DU SKRIVE NOGLE SÆTNINGER OM OVENSTÅENDE BOKS?

Høje koncentrationer af krom

Undersøgelsen viste, at henholdsvis 38 og 23 af de 112 undersøgte produkter var angivet som ’kan indeholde’ krompigment CI77288 og CI77289. Nogle af disse produkter blev sendt til laboratorieanalyse, og her viste resultaterne at flere af produkterne indeholdt en så høj koncentration af krom, at de ikke kun kan fremprovokere en reaktion hos folk, der allerede har kromallergi, men simpelthen potentielt kan give kromallergi.

Koboltpigmentet CI77346 var omvendt ikke at finde i nogle af de undersøgte produkter.

Læs mere om har jeg hudallergi - LINK

Forurening overskrider grænseværdier

Udover høje koncentrationer af de krompigmenter var der også høje tal for forurening med metallerne krom, kobolt og nikkel i produkter uden indhold af pigmenter baseret på disse metaller.

BOX med forklaring om at forureningerne ikke skal deklareres
ARAFAT KAN DU SKRIVE NOGLE SÆTNINGER OM OVENSTÅENDE BOKS?

Astma-Allergi Danmark stiller krav til at makeupprodukter højst må indeholde 1 ppm for hver af de tre allergifremkaldende metaller. Det er ikke muligt at sætte en grænse, så alle allergikere undgår gener, men på baggrund af videnskabelige undersøgelser samt dialog med førende eksperter på området, anses 1 ppm for både fornuftigt og forsvarligt, når det handler om at beskytte folk med nikkel-, krom- eller koboltallergi. Vores undersøgelse viste, at kun 30 procent af testede produkter overholder de grænseværdier Astma-Allergi Danmark sætter som krav. Brug grafikken nedenfor til at se forureningerne for de forskellige metaller og makeupprodukter.

ARAFAT, VAR DER IKKE NOGET MED AT NOGLE AF DE PRODUKTER, DER IKKE OVERHOLDT GRÆNSEVÆRDIEN VAR PRODUKTER MED ALLERGIMÆRKNINGER (AC) – VAR DET VÆRD AT NÆVNE?

 

Allergimærkning på sin plads

Fordi indholdet af allergifremkaldende stoffer i makeup kan være svært at gennemskue mærkede Astma-Allergi Danmark for første gang makeup for et år siden – til gavn for forbrugere, der allerede er allergiske over for metallerne og dem, der gerne vil undgå at blive det.

CITAT FRA RIKKE BILLE

Web Content Display Web Content Display

Ved at blive medlem eller give et bidrag støtter du vores arbejde med hudallergi og eksem, og vores kamp for blandt andet hurtigere udredning, øget forskning og generelt større fokus.

Web Content Display Web Content Display

Har du spørgsmål til hudallergi eller hud generelt?

Så ring til vores Rådgivning, hvor kyndigt fagpersonale kan svare på dine spørgsmål man-fre kl. 9-12 og ons kl. 16-18

43 43 42 99

Web Content Display Web Content Display

 

Web Content Display Web Content Display

Støt vores arbejde
mod hudallergi

Støt med et valgfrit beløb

47900